Povestea noastră în Sharm El Sheikh

E septembrie, a început școala și se relaxează zborurile charter.

Așa credeam eu, până am ajuns în aeroport in Sharm, impreuna cu alte 15 persoane! Full de lume!

Noi nu aveam copii, dar alții veneau acum cu copii in vacanța de vară… multi ucrainieini, polonezi, rusi…

De ce am ales iar Egipt, și de ce acum Sharm El Sheikh? Pentru diving și pentru muntele Sinai.

In 2019 am urcat muntele Sinai, ca excursie de o zi din Iordania.

In 2021 am fost la plajă in Hurghada, ca de acolo sa merg la Cairo să văd piramidele și apoi să mor de cald pe Valea Regilor. Despre acele aventuri poti citi in Povestea noastra in Hurghada

Acum s-a ivit ocazia minunată de a călători mai mulți, să ne bucurăm de soare si plajă în Sharm El Sheikh.

Dorința de a revizita Sinai-ul tocmai se implinește.

Dupa un zbor de 3h am aterizat în Sharm.

La security am trecut mai repede decât in Hurghada pentru că Peninsula Sinai are alte reguli, românii nu achita viză dacă stau mai putin de 14 zile. Așadar nu am mai platit cei 25$ aferenți vizei. Turistii calatoresc doar pe baza pasaportului simplu electronic, cu valabilitate minim 6 luni de la incheierea calatoriei. la retur e buba, va relatez la finalul acestei povesti de viata din vacanta.

Suntem întampinați de partenerul local. Transferul privat la hotel.

Ne cazăm la Maritim Jolie Ville Resort & Casino 5* situat in Naama Bay, fix langa viata de noapte.

Un sejur de 7 nopti aici, cu zbor charter, costa in medie 1100 – 1300 eur/persoană, în funcție de perioada sejurului, tipul de camera, etc…

Noua ne-a placut mult resortul, a fost super ok!

Mancare bună, la restaurantul libanez au niste cărnuri super!

Plaja cu nisip fin și intrare lină în apă, ceea ce alte hoteluri de lux nu au, pentru ca au corali și mergi pe ponton. Aici poți veni cu copii mici și să nu ai nici o grijă, plaja e fina și apa calda.

Aici eu am facut baie in mare, am stat pe nisip în apă! Beach bar inclus, sezlonguri gratuite. Servicii super ok!

Mai e un alt mare avantaj: esti fix langa zona de shopping. Iesi din hotel si esti in zona de terase, magazine, viata de noapte din Naama Bay.

In zilele următoare curiozitatea de agent de turism m-a făcut să vizitez și alte câteva hoteluri pe care le știam și le recomandam, ca să actulizez noutățile si sa vi le pot prezenta in urmatorul newsletter.

Meraki Resort Sharm El Sheikh 5* Adults only a fost renovat 2022. Are un design futurist, langa White Hills, impart aceeasi plaja.
E minunat pentru o escapada romantica!

Meraki e alegerea mea numarul 1! Daca vii in cuplu.
Sunrise White Hills 5*  e pe locul 2, ca aici poti aduce si copiii.

Cleopatra Luxury Resort 5* a fost renovat in 2021, e minunat atât pentru Adults Only cât și pentru familiile cu copii.

Hotel Steigenberger Alcazar 5*  are servicii de top!

Baron, Steigenberger Alcazar, Monte Carlo sau Rixos sunt alte solutii foarte bune pentru o vacanta reusita.

Dar pentru recomandări personalizate imi dai un email la daniela@enjoytouring.ro sau ma suni la 0741559352, suntem la doar o tastă distantă.

Acum hai să vedem cum ne putem distra in Sharm.

Prima distracție e la resort, la plajă, si mai ales la masa. Ca nu te poti abtine sa nu guști din de toate, măcar primele 2 zile. Apoi vrei si altceva…

In prima seara am stat cuminti la hotel, pană ne-am dat afar ade la beach bar, voiam si ei sa plece la somn…

Intr-o seara am iesit la club, sau mai bine zis lounge, să de dam check-in la Farsha Café.

Enjoy Café, ole!

Aici am facut rezervare pentru 11 persoane si cand am ajuns la intrare, ups, nu mai e loc. Eram printre mulți cei ce voiau să admire priveliștea, să bea o cafea bună… asa ca ne punem pe facut poze…

Dupa vreo 20 min de asteptare, suntem conduși la un balcon cu perne, in stil egiptean. Ne-am pus pe glume, bancuri, dans, ne-am distrat.

Ne-am intors seara tarziu la hotel, încă euforici dupa aburi de narghilea, cocktail-uri și cafea.

O altă seară am petrecut-o in Soho, zona de ieșeală din partea celalaltă a Sharm-ului.

Hai sa bem un shot in Ice Bar si sa fim albastri, zic!

Prima poza, la prima impresie…

Dupa primul shot si un pariu pierdut!

Apoi mergem la un show de balley dance in aproriere. Aici însă distracția se termină devreme, înainte de miezul nopții. E mai wild in centru vechi la noi…

La somn cu noi, ca mai avem multe de facut maine…

Vine ziua sa plecam pe Sinai.
Acesta e motivul vacantei practic. Asa că, la la 21,00 seara vine un microbus sa ne ia de la hotel. Calatorim cam 3 ore, dormind in scaune, pana la Manastirea Sfanta Ecaterina, in inima peninsulei Sinai, la poalele muntelui. De fapt ne-am cam lungit si organizarea de acolo a implicat multa securitate.. abia pe la 2am am inceput urcarea pe munte. Urcam noaptea, ca să ne bucurăm de răsărit.

Greu,dar na! Stiam la ce am venit. E un pelerinaj, nu doar o aventura pe munte.

Am inchiriat un beduin cu o camila, pentru 20$, sa ma duca pana la stopul unde nu mai poate camila. Cum am un genunchi operat cu doar 2 luni in urma, si avand experienta anterioara a urcarii pe acest munte, am ales camila, desi imi era un pic mila de ea. Altele isi asteptau clientii.

Prietena mea Tina a urcat pe jos, curoajoasa, considerand urcusul ca un el camino spiritual.

Eu urcasem pe jos in 2019, pe zi, cand eram mai sveltă.

Am ajuns inaintea grupului sus, am asteptat sa ne reunim si sa urcam impreuna cele 750 de trepte pana sus pe micul platou unde Moise a primit cele 10 porunci.

Am urcat, desi genunchiul ma durea. Am ajuns cu o ora inainte de rasarit. Fiecare se asează pe o piatra, bea un ceai, o cafea, ceva de la Taraba Beduinilor.

Pentru 3$ puteai inchiria o patura ca sus e frig.. am luat si noi, desi stiam ca ne va fi inutila. Era jegoasa si mirosea a nu stiu ce… nu vazuse apa niciodata.. Era vrajeala de a mai face un ban. Vantul sus era fix la fel, adica nu batea nici un vant… era senin, instelat, frumos.

Acesta era popasul si cafeneaua in stil beduin. Il vezi pe Mohamed cum ne aduce patura 🙂

Aveam pe mine un hanorac si o geaca de vant, mai mult decat suficient, ca acum era vara. Data trecuta am urcat in februarie si sus era zapada. atunci am fost cu geaa de iarna, pregatita. dar acum a fost chiar placut, racoare, dar nu sa zgribulești. de asta se si urca noaptea ca sa evite canicula din cursul zilei.

M-am asezat pe o piatra mai izolata, departe de glumele si zgomotul turistilor. Voiam sa fiu eu cu Dumnezeu, ca data trecuta. Venisem cu dorinta de a ma apropia mai mult de Creatorul nevazut, atotputernic si misterios. Mi-am deschis sufletul spre cer si am cerut, ca Dumnezeu ne indeamna: cere, cere, cere!

Cere și ți se va da!

Când? Când vei merita!

Bună asta!

Am cerut pentru sufletul meu, ce am simtit eu ca am nevoie, apoi l-am rugat pe Dumnezeu sa-mi dea ce e mai potrivit mie si ecolutiei mele pe Pamant.

Am cerut, acum astept, ma bucur de rasarit, de exemplificarea vie a luminii ce e in noi.

Odata cu rasaritul incepe si valul de poze, fiecare voia sa prinda momentul. Eu eram pe piatra mea … si la un momnet dat, o voce, Dana, zambeste! M-am intors si am zambit! a surprins putin din starea mea, cuminte, relaxata, de contemplare a naturii…

Am iesit din starea de transa benefica indusa de energia rasaritului si am intrat iar in pielea turistului curios.

Intr-o incapere mica de pe varful muntelui intra un tanar. La usa erau multi papuci, dau sa intru si eu… erau pe jos, intr-o stare de meditatie… nu am indraznit sa intru, din respect pentru ruga lor.

Sa pozam muntele, umbrele si intinderea…

Lumea cobora spre meeting point si in drum se opreau sa traga clopotul, ceea ce am facut si eu. Se spune ca daca spui o rugaciune si bati clopotul, ajunge instant la Dumnezeu.

Suntem chemati de ghidul beduin, FALCON! FALCON! Asta era numele grupului nostru, ca sa nu ne pierdem. Printre noi mai erau si alte grupuri, de prin alte tari. Dar cu prioritate erau italieni, polonezi, ucrainieni.

Parca pe zi, la retur, taraba cafenea arata altfel…

In 2019 mi-am cumparat fix de aici, de pe acelasi munte, un cristal de stanca, mare, frumos, pe care il pastrez langa difuzorul de uleiuri esentiale, sa aduca o energie armonizanta in living.

Acum insa, nici un chip de negociere cu beduinii. pe cristalul din vasul verde cereau 300$ si sub 200$ nici ca l-as fi putut cumpara. am eles deci sa raman fidela primei achizitii.


Grea tare coborarea, vai,vai, genunchiul meu! Am dat cu crema intiinflamatoare si băbește am coborat încet până la locul de întâlnire cu cămila.

Ei, camila e dragută dar ea nu e facută sa coboare scări, si nu ii place deloc. Ea are constituție pentru a merge la drept, pe nisip, de aceea are si pernițe. La fiecare treaptă incetinea și când punea piciorul parca pica din cer… si mă durea efectiv tot, cu fiecare treaptă coborată.

Asa zguduiala nu am mai simtit niciodata, a fost rau si pentru mine si pentru ea. Mi-am promis sa nu ma mai urc pe camila niciodata.

Ajungem la finalul drumului cu camila. Hai la poza, asa deodata! Si cat sa spui SINAIIII, camilele se apropie intr-un fel de pupat.. nici sa fi regizat nu ar fi iesit atat de bine!

Atat m-a bălăngănit si m-a tăbăcit, ca la un moment dat nu mai puteam… preferam sa ma doară genunchiul decat sa ma doara tot corpul si sa imi tasez coloana..

Am ajuns printre ultimii la locul de intalnire, la poalele muntelui, la Manastirea Sf Ecaterina.

Ai acum incepe alta negociere… dupa ce ca am platit camila 20 USD dus si 20 USD retur, ghidul beduin voia si pentru el ceva .. .pai stai asa, camila cheltuie 20 usd sau tu?

tot improviza jonglerii, mi-a pus turbanul lui pe cap, stai asa! poza asta va fi best memory!
I-am facut jocul si i-am dat 50 euro, sa fie primit!


Dar cred ca n-a fost multumit, o fi fost putin, ca am gasit manastirea inchisa!!!

Am batut atata drum si sa nu pot intra in manastire? E foarte frumoasa biserica, are multe candelabre foarte vechi. E acolo icoana lui Iisus, Mantuitorul Pantocrator, pe care voiam sa o vad.

Icoana ce il intruchipează pe Iisus Mantuitorul Pantocrator dateaza din secolul al V-lea si are o poveste foarte frumoasa.

Am putut doar sa fac o poza prin geam unui afis din magazinul de suveniruri, cu icoana pe care o voiam…

Am vrut sa cumpar o icoana duplicat, ca amintire, dar, ce sa vezi? Magazinul de suveniruri era si acesta inchis.

Venisera in vizita niste prelati importanti si s-a decis ca in acea zi sa nu deschida biserica publicului larg. Ce pacat!

Cu totii stateam la rand sa intram prin acea stramta usa in curtea bisericii.

Am putut intra doar in curte, sa vedem „Rugul Aprins”

Evident ca m-am revoltat, foarte dezamagita. Nici zambetul parca nu mai era al meu… Planuiam aceasta a doua vizita inca din 2019, cand urcasem prima data pe munte si a avut un impact foarte profund asupra mea.

Dar se pare ca atat am meritat de data asta. Am bombanit, am dat o tura a gradinii si m-am urcat in microbus, impreuna cu ceilalti.

Am dormit in drum spre hotel, foarte incomod acel scaun rigid, dar am recuperat putin din noaptea petrecuta pe munte.

Am ajuns la hotel pe la 5 dupa amiaza, eram frânti de oboseala.

Duș, un pui de somn… apoi cina, apoi somn. Vai, eram epuizată!

Bine ca cina a fost faină, vinul rosu bun, compania minunata. Noapte buna!

*

Excursia la diving e musai cand vii in Sharm. Majoritatea pentru asta vin, să facă snorkeling sau să se scufunde.

Cum eu am mai facut diving în Indonezia și în Madagascar, iar de curând în Zanzibar, voiam să văd cu ochii mei coralii ce pun Sharm-ul pe lista de dorințe a diverilor profesionisti.

Jonglam intre Ras Mohamed, sa vedem insula alba, si Dahab, la Blue Hole și Three Pools. Cum tocmai citisem o stire luna trecuta, ca unei turiste i-a smuls mana un rechin la Blue Hole, ne-am gandit ca Dahab nu are un vibe bun pentru noi. Apoi instructorul ne-a povestit ca turista a gresit si ca nu avea ce cauta departe de grup…

Paza buna trece primejdia grea, asa ca mai bine sa nu mergem la Blue Hole.

Diving & Snorkeling Day to White Island And Ras Mohamed

Excursie de o zi, solicitantă, dar memorabilă!

La ora 08,00 suntem preluați de la hotel și mergem cu microbuzul cam 1h sa ajungem in zona Ras Mohamed Nature Reserve.

Aici, la biroul Dolphin Diving Center, primim instructiuni, echipamentul de snorkeling și urcam pe barca  Luxury.

Sunt multe barci in acest port, sunt cateva sute de turisti ce pleaca pe mare, la ore diferite. Barca noastra e mai faină decăt multe din port, avem canapele de piele albă, 3 punți, ce să mai, are we luxury or what?

Navigăm mai bine de o oră, timp in care Sam, instructorul de diving, ne vorbesște de viata marina, de ce ne așteaptă și cum trebuie să ne adaptăm. Ne invata limbajul semnelor sub apa.

Primul si cel mai important lucru este să ai incredere în instructor!

Prima scufundare mi s-a parut asa de scurta! mai ales ca eram preocupata de reglarea presiunii din urechi, la fiecare metru ma strangeam de nas si inghiteam in sec, sa desfund urechile… a fost bine!

Nici nu am sarit bine in apa ca trebuie sa si iesim. Abia ce imi facuse fotograful cateva poze in lumea atat de minunata a lui Nemo!

Mie Sam mi-a insuflat o foarte mare siguranță și datorită lui m-am mai scufundat si a doua oară. E prea fain sa stai doar 20 min sub apă!

Mai vrei inca 15 min, mai plătești 25 eur, mai vrei a doua tură, mai plătești…

Stiind că voi vrea sa stau mai mult în apă, am plătit de la inceput mai mult, ca să am timpii calculați. Dar și așa, 2 reprize de cate 20 minute e foarte puțin!

Evident ca toti sunt pe făcut bani. Welcome to Egypt!

In pachetul standard ai inclus snorkeling și o singură scufundare de 10 minute. Asta e pentru cei ce vor să își facă poze/film sub apă. E foarte bine gândită strategia, că nimeni nu vrea să plece acasă fara așa o poză! Si programul e gandit fix pentru asta.

Pozele si filmele under-water costa 35$ dacă știi sa negociezi… timpii adaugați la diving intre 20 si 50$… și negocierea continuă… ține-te bine, că ei au experiență!

Il vezi pe fotograf ce smecher se da? Ei bine, i-am platit doar 25$ si nu 35$ pentru pozele sub apa 🙂

Pam, pam! Sunt eu blonda, dar nu mai sunt asa naiva!

Oricum, cand vii in Egipt îți asumi ca vei plăti mai mult decât face, dar măcar ai bucuria că ai coborât in adancuri, la minus 12m.

Coborârea nu e ușoară pentru cei ce au probleme cu urechile. La fiecare metru în jos trebuie să îți reglezi presiunea in urechi, instrustorul e cu tine și te ajută.

Eu am avut mare noroc să fiu cu Sam, acest instructor imi vorbea cu ochii! A fost o comunicare perfect sincronizată. Nu mă miră, mi-a povestit apoi că face asta de 18 ani!

Mi-au pus tubul de oxigen (care de fapt e un amestec de gaze) și am plonjat în Marea Roșie.

La prima săritură eram în bancul cu pești unde toți își faceau pozele. Acolo am facut și eu, poze, film, scurt, evident. Am coborât până am atins cu picioarele nisipul și nici nu imi dau seama cand a trebuit sa ieșim, expiraseră 20 min, si eu abia imi reglam respiratia…

Am iesit si ne-am pus pe odihna. Ii spun lui Sam: dar aici sunt asa de putini pesti! In Gili Islands am vazut sute, de toate felurile… Doar pentru atat e vestit Sharm-ul?

Asa putini pesti am vazut si in Zanzibar, vreau sa vad pesti, te rog sa ma duci intr-un alt site, unde nu e aglomeratia asta turistica, aici fug pestii de atatea vase si sute de turisti..

Poti citi aici Povestea noastra in Zanzibar

Sam imi spune ca sunt mult mai multe site-uri de diving, insa eu am rezervat o exursie pentru incepatori, si aici e cel mai simplu pentru ei.

Ca sa nu ma dezamageasca, la urmatoarea scufundare m-a dus un pic mai incolo si intr-adevăr, era altceva! Mai multi pesti, mai colorati, mai diferiti, o lume minunata de-a dreptul!

Ei na, imediat au trecut cele 20 minute…

Dupa a doua scufundare, am realizat ca se poate din ce in ce mai bine. Am discutat cu Sam si mi-a zis ca daca ai PADI poti avea acces la niste locuri super! Pleci cu barca privată, cu instructor, in locuri bine stiute si verificate.

Deci, vii 3 zile la training, platesti 400 USD si devii certificat open water diver PADI, apoi esti liber sa te scufunzi oriunde in lume, cu instructor, desigur.

Cum Sam este master diver instructor, mi-a incoltit ideea ca la urmatoarea vacanta in Egipt sa aloc 3 zile pentru certificarea PADI.

Dar vai, apoi va deveni un hobby scump .. vrei ochelarii tai, vrei costumul tau, e ca la ski, vrei sa fii pe partie cu skiurile tale. Aici vrei sa dai la peste cu ochelarii tai roz… glumesc, evident!

Cu toții suntem obosiți pe vas, după aventura in lumea lui Nemo.

Luam pranzul, niste paste, orez, ceva carne, o salata, simplu, curat, gustos.

Urmeaza plaja alba, mult asteptata White Island, unde poposim pentru o oră.

Aici am avut iar sentimentul din Gili Islands, cand am plecat din Bali in cautare de ape turquise.

Ei, asa era aici, o insula in mijlocul apei, nisipul iesea doar 5-10 centimetri deasupra nivelului mării. Nisip alb, apa turquoise si toata lumea doritoare de poze.

Evident ca fotograful de pe barca isi facea treaba. Mi-a facut si mie cateva poze, ce, banii mei nu-s buni? Si-a meritat cei 15 eur (el voia 30 usd) pentru pozele in care nu se vede gașca de oameni ce era pe insula.

Stiti pozele alea de revista de pe Phi Island sau Krabi, cand vezi un cuplu frumos pe plaja? Ei bine, află că trebuie sa fii foarte dibace să poti face asa o poză.

Insula Alba e frumoasa nisipul fin, chiar e o oază ce merită păstrată in albumul foto. Deja unii inotau inapoi spre barca. Noi inca faceam poze….  Cum trebuie sa inoti de la barca pe insula, nu mi-am luat telefonul cu mine, deci depindeam de fotograful minune.

Deci 15 eur cheltuiți bine, ca am învățat negocierea după cât de mult a costat timpul extra la diving.

Apoi inotam inapoi spre vas si urmează calatoria spre țărm.

Viața de diver e fascinantă, din discuția cu Sam. Am pus sute de intrebări, mi-a raspuns cu rabdare ca la un copil, ce inseamna sa fii profi! Da, il recomand, atât ție cât si tuturor turistilor nostri.

La ora 18.00 ajungem la târm, predam ochelarii si vesta de salvare, ne duce minibusul la hotel. Ne facem frumusei pentru cină. Seara asta stam cuminti, ne-a epuizat excursia pe mare.

Urmatoarea zi ne bucuram de plaja hotelului. 4 din grup au facut un safari trip, s-au dat cu ATV-ul pe dunele de nisip. Au revenit incantati. Pe seara iesim la Hard Rock Café.

Am uitat telefonul in camera.. ce bine, abia nu ma mai preocupa decat distractia!

A doua zi plecam acasa.

Mai erau multe de explorat, insa am ales ce ne setasem cu prioritate inainte de a rezerva aceasta frumoasa vacanta.

A fost fain!

Acum stim mai multe despre Egipt.

Daca rezervi sejur in Hurghada poti merge la Piramide si pe Valea Regilor

Daca vii pe Sharm faci diving si urci pe Sinai, printre altele.

Depinde ce vrei, in Hurghada sunt mai multe hoteluri cu plaja lata, fina, cu intrare lină in apa.

In Sharm nu ai plaja decat la putine hoteluri dar ai diving…

Seriviciile in Egipt sunt mai slabe ca in alte destinatii, de aceea e important sa ai propriul consultant in turism, ca sa iti recomande resortul potrivit tie si excursiile cu partenerii potriviti. sunt foarte multi oportunisti care organizeaza excursii si nu toti fac treaba buna.

La fel si pentru hoteluri.

Am vazut resort cotat cu 8,7 pe booking ce nu facea nici macar 8.0 si am vazut resort de 8.2 care face 9.0, deci te rog, apeleaza la mine, cand vrei sa calatoresti.

Te invit cu drag să discutăm urmatoarele tale planuri de vacanță.

Hai cu noi!

Indrăznește!

Hai cu noi!
Let’s enjoy!

A title

Image Box text

Daniela Berbece
Fondator Enjoy Touring
+40741559352
daniela@enjoytouring.ro

Hai cu noi!
Let’s enjoy!

A title

Image Box text

Daniela Berbece
Fondator Enjoy Touring
+40741559352
daniela@enjoytouring.ro