Povestea noastra in Hurghada

Hai in Egipt!

Cum la noi am avut zile caniculare deja ne-am obisnuit cu vremea de Egipt.

Asa ca ne adaptam numai bine destinatiei.

Noi am fost in Hurghada, rezervand un pachet charter. Am avut incluse zborul, transferul, cazarea cu all inclusive iar loco ne-am rasfatat cu excursii optionale.

Partenerii nostri locali, ghizi exceptionali, ne-au plimbat si ne-au invatat istorie.

In aceasta poveste din vacanta iti aducem istoria in prezent, plaja la picioare, bunatati la all inclusive, ca sa te inspiram pentru o noua vacanta.

Hai cu noi!

Cum ajungem in Egipt, vrem sa punem piciorul pe nisip.

Ne cazam la Dana Beach Hotel 5*, unul dintre cel mai bune resorturi din Hurghada. Ne luam in primire camerele, lasam bagajele si incepem sa inspectam curiosi tot.

Prima curiozitate: PLAJA 🙂
Fain! plaja lata, nisip fin, diving center, beach bar, tot ce vrei!

Dupa relaxarea de pranz ne vedem cu ghidul nostru pentru a explora gama de excursii optionale. Eu vreau musai pe Valea Regilor si la Piramide. Prin urmare, a doua zi plecam dis-de-dimineata in prima excursie.

Excursie la Luxor – Valea Regilor

Vai vai! somnul meu de frumusete! Ne trezim la 4.00 si plecam la 4.30 spre lectia de istorie si maretie.

Ne imbarcam in autocar pentru un drum de 250 km. Mult! Pe la 7.30 – 8.00 ne oprim la un popas. Servim micul dejun oferit de hotel la pachet.

Pe la 10.00 ajungem in Luxor si incepem cu vizita Complexului de temple KARNAK.

Luxor in limba araba insemna Orasul Palatelor iar in trecut era numit orasul celor 100 de porti.

Aici gasim cele mai importante descoperiri arheologice din Egiptul Antic. Luxor a devenit un centru de intelepciune, arta, religie, de aceea e si unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din Egipt.

Noi am ales o exursie de o zi, ca pentru turistii curiosi sa bifeze ceva fain, insa pentru pasionatii de istorie este mult prea putin.

Pe mine m-a fascinat masivitatea acestor monumente din complexul de temple Karnak.

WOW! Inaltimea si arhitectura sunt incredibile. Sa-mi mai spuna mie cineva ca “marimea nu conteaza”… Acesti piloni uriași și obeliscurile împodobite cu statuile faraonilor ma fac sa ma simt un simplu trecator (usor ignorant si prea putin important) în prezența divinității reprezentate aici.

Ghidul are tot felul de povesti despre oiceiurile funerare ale nobililor antici…
Eu savurez o inghetata, sa pun un pic de zahar in sistem, ca m-a molesit caldura!

Petrecem cam 2 ore aici, muti de uimire si incercand sa prindem in poze atata istorie! Prea frumos!

Luam pranzul la un restaurant in Luxor. La racoare, am servit un bufet foarte bun, cu bucate traditionale. Afara sunt aprox 50 de grade, te topesti doar existand!

Usor mai relaxati dupa pranz, si un pic mai racoriti, noroc de AC in restaurant, urmeaza sa vizitam statuile spectaculoase ale Colossilor de Memnon. Singurele artefacte rămase din templul mortuar sunt două statui de piatră impresionante ale regelui Amenhotep al III-lea, de 18 m înălțime și 720 de tone în greutate. Aceste două statui îl reprezintă pe faraon cu mama sa si sotia sa.

Se spune ca in trecut statuile scoateau un zgomot ca de clopot, datorita diferentelor de temperatura si umiditate de peste zi.

Aici nu stam decat vreo 20-30 min.

Urmeaza Valea Regilor, pe malul vestic al Nil-ului, in dreptul orasului Theba, numit azi Luxor.

Timp de aproape 500 de ani (sec. 16 – 11 î.Hr.) aici au fost construite morminte pentru faraonii din Noul Regat Egiptean. Sunt peste 63 de morminte, datate in urma cu 3.500 de ani.

Am scris istorie! Avem o poza cu cel mai fain ghid al complexului, fix langa sarcofagul lui Ramses al III-lea. What’s next?

Dupa reunirea cu grupul in autocar, continuam traseul spre Templul Reginei Hatshepsut din secolul XV i.e.n.
Asa da monument funerar! Construit din piatra, cu terase si colonade si priveliste cat vezi cu ochii. A durat 50 de ani finalizarea acestuia.

Legenda spune ca regina era de fapt un barbat deghizat. Fiul acesteia, a carui incoronarea a fost mult intarziata de regina, vreo 20 de ani, a distrus mare parte din portretele acesteia, asa ca istoria ramane ambigua..

Aici stam cam o ora, printre coloanele umbrite. Frumos! Aici chiar eram topiti de caldura.

Desigur ca partenerii nostri, cei mai buni din zona, ne asigura in autocar apa la discretie!

Excursia la Luxor a inclus:
* transferul cu autocar de lux de la hotelul din Hurghada – Luxor
* apa la discretie in autocar
* ghid egiptolog vorbitor de limba romana
* biletele de intrare laTemplul Karnak, Templul Hatshepsut, Valea Regilor, turul Coloșilor din Memnon
* prânzul în Luxor la un restaurant local (cu excepția băuturilor)
* toate taxele locale.

Multumim ghizilor nostri locali, prieteni si parteneri de incredere!

Trebuie sa recunosc, am imbatranit! Am revenit la hotel cu picioarele umflate, deshidratata si foarte obosita. Am adormit in drum spre perna 🙂

Dupa asa aventuri si oboseala ne-am rezervat a doua zi pentru relaxare la plaja si SPA.

Cei din grup au mai facut cate ceva..

Unii au plecat la snorkeling pe Insula Paradisului
Dava vrei să înoți cu delfinii, e foarte potrivita o excursie cu vaporul spre Paradise Island (parte a insulei Giftun).

Altii, mai aventurosi au ales un Safari cu ATV in deșert.
Vei face întâi un test drive pentru a învăța să conduci vehicolul. Apoi esti liber sa dai ture prin desert, sa vezi cum trăiesc beduinii. Nu uita să-ți iei ochelarii de soare, o eșarfă și o cremă cu factor mare de protecție solara.

Eu una nu sunt asa mare fan ATV, am avut in trecut o prietena ce de la asa mare entusiam s-a rasturnat cu ATV-ul si a venit acasa cu umarul dislocat si grezna rupta. Asa ca prefer zicala “better safe than sorry”. la Spa nu am ce pati 🙂

Urmatoarea zi (dupa odihna si spa) ne trezim iar la 4 dimineata sa plecam la Cairo. Alt drum lung, obositor, cu mici sesiuni de atipit, amortit si intrebat: “are we there yet”? no… a, ok!

Cairo și Piramidele de la Giza
Nu ai cum să vii în excursie în Egipt și să nu vizitezi piramidele din Giza, Sfinxul și artefactele antice misterioase.

Hai sa vezi cum am vizitat noi Cairo.

Pentru ca am ajuns in Cairo inainte de oera 9.00 si inca nu era deschis Muzeul Național al Civilizației Egiptene, ni s-a propus o plimbare pe Nil, desigur, contra cost 🙂 Platim fiecare 10$ (too much) si dam o tura de canal. Nimic spectaculos, dar umplem timpul. Zburdam un pic in vant, ne jucam de-a Titanicul, mai salutam turisti de pe alte barci, revenim.

Ei, acum incepe lectia de istorie. Iti povestesc din amintiri, nu prea am fost atenta la date, nume si dovezi, m-am bucurat mai mult sa admir exponatele.

Lumina in Muzeul Egiptean nu e buna de poze. Am avut un ghid egiptolog exceptional. Un prieten din grup este pofesor de istorie si-mi spune: Omul atsa chiar stie meserie! Desigur, de asta e partenerul nostru. Deci, daca vrei o vacanta cu istorie si istorisiri, hai cu noi in Cairo.

Am stat mult in muzeu si nu cred ca am apucat sa vedem macar putine dintre cele 150.000 de obiecte antice egiptene.

Mi-a placut tare mult incaparea ce avea in mijloc tezaurul lui Tutankhamon, foarte bine protejat si fara nici o posibilitate de a face poze.

O alta camera interesanta este Sala Mumiilor, in care se odihnesc noua mumii, intre care cea a Reginei Hatshepsut, singura femeie faraon din istoria Egiptului, la mormantul carea am fost pe Valea Regilor.

Apoi a urmat pauza de masa la un restaurant local, unde aveam deja rezervare pentru un open buffet. Mancarea foarte buna insa totul pe fuga, erau si alte grupuri la rand. Cand e turism de masa, totul e pe repede inainte. Mancat, platit, plecat. 

Acum ca avem creierul abdominal bine hranit, ne indreptam cu entuziam spre Piramide. De fapt cu totii vrem sa ne dam cu camila.

Deodata ne transformam in niste copii ce vor in carusel… OLE!

Ei, aici incepe de fapt marea negociere, acea hartuiala a turistilor de pretutindeni. Ei stiu prea bine ca ai plati oricat sa ai o poza buna pe camila, cu piramida pe fundal, asa ca sunt vorbiti intre ei.

Platim grupat (ca cica doar asa se face) cate 5$ de persoana ca sa dea tips mai departe celui ce te plimba cu camila, cand de fapt… camila boy iti mai cere si el… cu texte de alea ” am 5 copii, 3 surori, doar eu muncesc”… Si tu dai, ca de! Esti in vacanta! Si daca nu vrei sa dai te plimba, 2 pasi mai incolo, intr-o mare lene si, cand sa te dai jos de pe camila, hopa! Camila nu ingenuncheaza, ca e dresata bine. Si atunci ti se cere: dai, cobori, nu dai, mai stai! Na! Ha Ha… Si sa ii vezi cum acesti “camila boys” cum i-am botezat, razand intre ei, pe limba lor, de noi, turisti albi si naivi (ca sa nu zic fraieri).

Calatorind mult, eu m-am obisnuit ca acestea sunt costuri pe care ti le asumi, dai si te bucuri. Si mai bine sa dai 5$ inainte sa te urci pe camila, cazul nostru, te imprietesti, ii asculti povestea (sigur falsa) si il rogi sa iti faca niste poze faine.

Zis si facut. Inainte de toate hai sa facem noi 2 o poza impreuna, zic: “you look to hansom, I will frame us”.. si idila incepe! 🙂

Plimbarea e cu nabadai, camila mea era in calduri si scotea niste zgomote ciudate. Eram vreo 6 oameni pe camila in sir indian. Camila mea parca voia sa se pupe cu camiloil din spate si tot se agita iar eu nu imi tineam bine echilibrul. Vede baiatu nostru ca nu e de gluma, ne oprim, cobor si imi da o alta camila, mai blanda. 

Prietenii mei rad: ti-a dat o camila zurli, ca tine 🙂
Vai, asa oi fi si eu? Grav… hai sa ne calmam, sa pupam camila, sa o dragalim si sa o rugam frumos sa stea la poza. Zis si facut. Poate era mai bine sa ma plimb cu trasura, costa la fel si puteam face poze linistita, de pe camila toate filmele mi-ai iesit “cam zdruncinate” dar funny…

Ajungem sa ne plimbam in jurul Queen’s Piramides, mai mici, dar totusi pretioase, menite pentru sotiile faraonilor.

Piramirele sun impresionante.

No Way ca lea-u facut folosind forta umana, carand rocile cu caruta.. asta e poveste pentru adormit copiii. Cred ca multa vreme de acum incolo ni se va mai ascunde adevarul.

The Great Piramide of Giza e inalta de 137m, piramida lui Khafra are 136 m iar a treia, piramida lui Menkaure, are doar 62m, ramasa neterminata, posibil pentru ca acesta a decedat pe neasteptate.

Am vrut sa vizitez un mormant ce nu era inclus in biletul general, asa ca 5 persoane din grup am am platit suplimentar biletul de intrare – 250 de lire egiptene/pers.

Dar smecheria acum incepe. Ajungem la gura de intrare in mormant si ne intampina un paznic “va se zica gardianul mormantului” sa ne spuna ca orele de vizitare s-au incheiat la 13.00 dar daca suntem generosi cu el face o exceptie… ca are 7 copii si nevoi multe…

Hai lasa! Pana aici! Ora de vizita era pana la 15.00, deci mai aveam mai mult de o ora, am intrebat cand am cumparat biletele. M-am infuriat, si nu doar pentru mine, cat si pentru turistii mei! Pe mine ma mai prostesti, ca am facut mult charity shopping si double tips prin toate calatoriile mele, dar sa imi jegmanesti turistii, no way!

Asta a pus oarecum capac la toata hartuiala suportata zilnic de la vanzatorii ambulanti, hamali, chelneri si orice alt egiptean ce “te servea cu ceva” desi ai platit in avans pentru toate acele servicii.

Nu! nu plecam de aici pana nu ne lasi sa intram, avem bilete valide, te rog sa chemi un superior! daca nu ne lasi sa intram in mormant cere tu returnarea sumelor achitate pe bilete. Well, you see, the tickets are nonrefundable… Ok, atunci sa intram, Zic!
Vazand ca nu se poate pune cu puterea mea de persuasiune, ne-a lasat. Maxim 15 min! zice… ok!

Coboram niste trepte inguste, ajungem intr-o incapere intunecata, o camera mica si goala, unde mai erau 4 americani intinsi pe jos, parca meditau.

Ca sa nu le stricam zen-ul ne asezam si noi cuminti, sa simtim energia campului. Se pare ca cearta cu sarlatanul de la intrare mi-a coborat frecventa, ca nu am simtit nimic 🙂 nici un vibe, nici o strafulgerare, nici un AHA moment…

Gata, de cat am platit, atat am primit. Ne amuzam, ne facem un selfy si iesim. Nenea nici nu mai era acolo, deci practic nimeni nu pazea mormantul, ei pazeau doar turistii ca sa mai faca un ban.

Plecam de la piramide dupa ce facem o poza de grup cu Sfinxul.

Ajungem la Papyrus Shop in Cairo. Un profesionist ne explica toata metoda prin care se transforma hartia in arta. Frumos! chiar mi-am cumparat un papirus foarte frumos, care si acum e in tub, ca nu se asorteaza cu nimic din casa. Asa fac eu cumparaturi “de amorul artei”.

Cum shoppingul e pasiunea oricarui turist si organizatorul stie asta, urmeaza un magazin de pietre semi pretioase, vaze, curele si alte nimicuri. Scumpe rau… asa ca de aici nu cumpar nimic. 

Apoi ne oprim la un magazin de parfumuri, care mai de care mai fals! Eu am nas pentru ca folosesc zilnic uleiuri esentiale de cea mai buna calitate si stiu sa fac diferenta.

Cum sa vinzi parfum de Jasmine la acelasi pret cu cel de lemongrass? Inseamna ca Jasmine nu e Jasmine! Pam, Pam!
Am cumparat totusi niste chestioare parfumate de dragul patroanei, care a crescut in Dobrogea, era o mana de fier acolo in magazin si mi-a inspirat multa putere! era ca o regina a locului. 

Urmenaza o calatorie lunga cu autocarul, toti am dormit bustean! Ajungem la hotel in timp pentru cina. Noapte buna!

A doua zi dorm ca o regina… apoi putina plaja, apoi un pic de SPA!

Dupa pranz facem o plimbare prin statiune ca sa imi satisfac acea curiozitate a agentului de turism, sa vizitez si alte hoteluri, sa vad ce e mai fain de recomandat. Si am vazut cateva resorturi foarte elegante si cu servicii super! 

Cand te vei decide sa alegi o vacanta in Hurghada iti voi detalia recomandarile mele pentru cazari. 

Aici poti veni in honeymoon sau intr-o vacanta cu copiii. 

Asta a fost povestea noastra in Hurghada. Tu esti invitat sa explorezi in stilul tau.
Dacă ți-am trezit interesul, da-mi un telefon sau un email si te consiliez pentru cel mai fain sejur în Hurghada.

Suntem la un click distanta. Indrazneste!

Hai cu noi!
Let’s enjoy!

A title

Image Box text

Daniela Berbece
Fondator Enjoy Touring
+40741559352
daniela@enjoytouring.ro

Hai cu noi!
Let’s enjoy!

A title

Image Box text

Daniela Berbece
Fondator Enjoy Touring
+40741559352
daniela@enjoytouring.ro