Am explorat cu o mare bucurie Sri Lanka.
Va prezentam locatiile prin care am trecut si ce experiente frumoase am avut calatorind in Sri Lanka, in luna februarie. Va invitam sa va bucurati de unicitatea si complexitatea acestei insule, numita si „lacrima de smarald“ a Oceanului Indian.
Prezentarea contine poze facute de mine si prietenii mei, nu prea avem talent fotografic, insa am vrut sa surprindem energia locului in fiecare poza.
In poza de mai jos sunt cu partenerii locali, ghizii de la agentia de turism din Sri Lanka ce ne-a organizat turul. Le multumim si ii apreciem pentru cum isi pun in valoare fiecare frumusete a tarii lor. Respect!
Sri Lanka a fost colonie portugheza, olandeza si britanica. Din 1972 Sri Lanka e republica independenta cu presedinte ales o data la 6 ani. China si Rusia au sustinut independenta Sri Lankai de sub dominatia britanica.
Sezonalitate:
In Noiembrie – Aprilie recomandam partea de Vest (Negombo – Mount Lavinia, Bentota Beach) si capitala Colombo. In Aprilie – Noiembrie puteti opta pentru partea de Est (plaje foarte fine – ei spun ca e un fel de Maldive al lor). Centrul insulei, de la Dambulla spre Kandy, cel mai bun sezon este in lunile de primavara, pana in Martie – Aprilie. Recomandam sa aveti o palarie pe cap, poate fi si foarte cald.
Populatia are 3 religii, hindusi, budisti si foarte putini catolici – in partea Colombo (ghidul nostru era catolic). Majoritatea vorbesc engleza, fiind invatata la scoala. Sri Lanka pune mare pret pe educatie – drept fundamentat prin Constitutie – de aceea, rata de alfabetizare este de 92%. Scolile sunt pe sexe. Nu exista scoli mixte. Copiii au toti uniforme albe iar fetele au toate parul lung impletit in 2 codite. Nu prea le place sa fie pozati de turisti, nu insistati.
Se conduce pe partea stanga si majoritatea vehiculelor sunt tuc-tuc-uri, fabricate in India si ansamblate in Sri Lanka. Un tuk-tuk costa in India 1000 USD, iar in Sri Lanka 4000 USD. De ce? Din cauza suprataxelor datorate statului. Pentru cei ce le folosesc pentru taxi e destul de profitabil – ajungand sa castige pana la 20 USD/zi, mult comparat cu nivelul lor de trai. Salariul minim se situeaza undeva la 100 USD/luna.
Peste tot sunt maimute, daca ar fi sa numaram maimutele ar fi oare cate tuc-tuc-uri?
Aceasta insula este o pescatorie de perle. Cei care pescuiau scoicile se legau de un picior cu o piatra, luau aer in piept si coborau in adâncuri. Dupa ce adunau cat de repede puteau câteva scoici, luau piatra în brate si înotau la suprafata. Acesti pescari mureau foarte repede, unii chiar în adancuri, pentur ca in aceste ape sunt si rechini. Grea meserie!
Noi am trecut pe langa o plaja unde se usca pestele direct la soare, apoi era pus spre vanzare.
In 2004, coastele de sud si de vest ale insulei au fost afectate de o serie de valuri tsunami provocate de un cutremur cu o magnitudine de 9,0 grade pe scara Richter. Tsunami-ul a destabilizat economic tara. În 2010, guvernul srilankez, din cauza deficitului acut de bani, a contractat un împrumut chinezesc de 1,5 miliarde USD pentru a construi un port nou si mare, aflat în sudul tarii, la Hambantota. Întrucat nu si-a putut respecta promisiunea de a plati datoriile rezultate în urma lipsei de trafic comercial naval de acolo, guvernul a fost nevoit sa-si închirieze chinezilor timp de 99 de ani acel port. Institutia “The China Merchants Port Holdings” detine acum 70% din actiunile portului Hambantota. Exista riscul ca chinezii sa-l foloseasca cândva în scop militar, devenind un factor de instabilitate aproape de India.
Noi, ca turisti, stim despre Hambantota ca are un resort foarte bun, Sangri-La Hambantota, de 5*, unde clientii nostri se simt foarte bine.
In mod surprinzator, Romania este cunoscuta in Sri Lanka, deoarece garniturile de tren de aici au fost construite la Arad. Stiati ca De la sfârsitul anilor 1970 si pâna în anii 1990, România a exportat în Sri Lanka peste 950 de vagoane de calatori? Romania detinea in perioada respectiva aproximativ 80% din piata. Acum nu cred ca mai exportam vagoane, ci mai des trimitem turisti.
Plajele fine, ruinele, oamenii primitori, elefantii, surf-ul, preturile mici, ceaiul celebru si mancarea aromata fac din Sri Lanka o destinatie de circuit, de explorat. Un sejur doar la plaja ar fi prea putin. Noi am facut un tur de insula, care ne-a incantat la fiecare pas.
Calatorind cu masina distante lungi nu mai deosebim satele de jungla, satele sunt de fapt construite in jungla ecuatoriala, cu casele printre cocotieri, bananieri si liane. Din loc in loc lanurile de orez amplifica si mai mult exoticul care ne bucura privirea.
In povestea noastra urmeaza sa va prezentam itinerariul nostru desfasurat pe zile.
Ziua 1
Colombo – Negombo
Sosire in Colombo dis de dimineata. Am zburat cu Fly Dubai, comfortabil. Suntem intampinati de ghid si ni se face un transfer privat in staiunea cu plaja Negombo, la 20 minute de Colombo.
Ne cazam intr-un hotel foarte frumos cu vedere la ocean, Jetwing Blue 5* in Negombo. Are camere cu iesire direct pe gazonul de langa piscina si vedere catre plaja foarte lata cu nisip fin.
Suntem intampinati cu salbe de flori si zambete.
Welcome to Sri Lanka!
Negombo e o statiune mica, plaja foarte lata si frumoasa. Nisip fin si valuri destul de puternice, suntem in febriarie. Eu m-am aventurat in apa doar pana la genunchi, sa iau cunostinta cu oceanul. Locatia ofera vegetatie luxurianta si sentiment de relaxare. Dimineata pana in 11.00 e bine de stat la plaja pentru ca apoi apar vanzatorii ambulanti de fuste, bratari si alte suveniruri.
Ne retragem sub palmieri – pe un sezlong pe plaja, cu o nuca de cocos, sorbind lenes, armirand peisajul exotic.
Servim pranzul la hotel in sistem buffet suedez. Majoritatea felurilor de mancare contin curry sau sunt picante. Ne intampina o varietate de fructe delicioase, arome si gusturi total diferite fata de cele cumparate la noi din supermarket. Bananele sunt mici, le luam direct de pe ciorchine si foarte gustoase. Am putea inlocui toate mesele cu fructe fara sa ne fie foame (purificarea cea mai naturala). Dupa masa de pranz ne bucuram de facilitatile hotelului si de plaja, ne relaxam. Valurile sunt mari asa ca ma aventurez doar pana la genunchi, asa ca sa simt putin raceala oceanului.
Soarele apune la orele 18.00 si incet statiunea adoarme. Nu exista viata de noapte si cam la aceasta ora turistii se retrag pe terasa la un cocktail.
In statiune nu prea sunt restaurant sau terase, sunt doar pentru localnici cateva locuri unde mananca. Dupa luxul de la masa de pranz am vrea parca sa gustam mancarea de pe strada. Asa ca ne urcam in tuc-tuc-uri si exploram zona. Ne oprim la o taraba cu de toate in coltul strazii. Incepe degustarea: roti si curry de pui, hot and spicy. Berea locala e foarte buna! Trece strada o soparla de doi metri, noi ne incretim, vanzatorul zambeste: „Don’t worry, it’s an innocent animal. “ Ieftin si bun, cu zambete si povesti, seara se incheie tarziu.
Revenim la hotel si dam stingerea. Noapte buna!
Ziua 2
Pinnawala Elephant Orphanage
Dambulla, Polonnaruwa
Dupa micul dejun, in drum spre Dambulla vei face popas de pranz la Pinnawala Elephant Orphanage. Servim pranzul pe terasa restaurantului Pinnalanda privind spectacolul pe malul raului: elefantii ce veneau sa faca o baie in rau.
Imbaierea elefantilor in raul Maha Oya este punctul culminant al ingrijirii zilnice de care se bucura elefantii in centru. Elefantii traverseaza ulitele satului ce duc la rau. Unii mai agresivi sunt controlati prin lanturi la picioare. Asta mi-a creat un sentiment de mila… Asta poate, pentru siguranta turistilor, ma gandesc.
Orfelinatul se ocupa de elefantii ce erau raniti in jungle sau alungati de semenii lor si nu se puteau descurca. Nu vor fi trimisi inapoi in jungla pentru ca nu se vor mai putea adapta.
Va faceti o idee urmarind acest film.
Ne continuam traseul spre Dambulla.
Vizitam Dambulla Rock Cave Temple, construit de catre regele Walagambahu in secolul I i.e.n – patrimoniu mondial UNESO. Cel mai importat edificiu al templului este statuia gigantica a lui Buddha acoperita cu aur.
Inainte sa intram am facut o scurta oprire la un magazin cu saronguri si esarfe, pentru ca nu erau imbracati corespunzator. Femeile nu au voie sa intre la templu in pantaloni. Asa ca ne conformam regulilor locului.
Ghidul ne spune povestea locului.
In antichitate King Valagamba s-a refugiat la Dambulla, fiind nevoit sa paraseasca capitala de la Anuradhapura in fata unei invazii din India de Sud. Timp de mai bine de 10 ani el a fost invatat de un calugat cum sa supravietuiasca, iar mai apoi sa revina pe tron. Ca mare semn de recunostinta, el va transforma pesterile într-un templu. Toti peretii sunt pictati cu imagini religioase si tot ansamblul este donat comunitatii buddhiste. Picturile au fost restaurate de mai multe ori, ce vedem noi dateaza din secolul al XVIII-lea.
Urcam o scara de 365 de trepte sa ajungem la baza stancii unde se afla pesterile. Privelistea e foarte frumoasa. Nu prea sunt vanzatori ambulanti in aceasta zona. Multi localnici vin imbracati in alb „to pay respect and pray”. Maimutele insa cauta sa fure cate ceva sau sar prin copaci.
Templul este renumit pentru cele 5 temple pestera scluptate in stanca, Templul de Aur al lui Buddha, în care se afla 150 de statui ale lui Buddha.. De cum intri ai impresia ca ochii statuilor si cei ai picturilor te privesc si te indeamna sa cauti adevarul propovaduit de Buddha.
In prima pestera „Templul Zeului Zeilor”, se afla o statuie de 14 metri lungime, din piatra, Buddha culcat. Pe pereti sunt pictate zeitati buddhiste..
In a doua pestera „Templul Regilor”, sunt peste 150 de statui de marime naturala ale lui Buddha in diferite pozitii, iar tavanul e plin de fresce cu evenimente din viata lui Buddha. Ghidul ne prezinta cu atentie fresca în care demonul Mara a încercat sa-l convinga sa renunte la cautarea starii de Nirvana.Aceasta este cea mai mare din complex cu cei 50 de metri lungime si 7 metri inaltime iar in interior are mai multe statui mici budiste si picturi murale considerate a fi cele mai frumoase din Sri Lanka. A treia pestera „Marele Templu Nou” are o inaltime de 10 metri si contine 50 de statui mici ale lui Budha in pozitie de sezut, Budha meditand si Budha dormind, cioplite din stanca masiva.
A patra pestera „Templul de Vest” este mai mica si are statui budhiste in pozitia de meditatie.
A cincea pestera „Al doilea Templu Nou” este cea mai noua din complex, avand statui din gips si caramida. Si aici este reprezentat Budha inclinat de 10 metri.
Continuam spre un important centru budist, Polonnaruwa inclus in Patrimoniul UNESCO, ca fosta capitala medievala din Sri Lanka. Pastreaza o mostenire importanta de temple, Palatele Regale, Sali de audienta…
Sunt 3 site-uri arheologice dispuse la distante mari unul de altul. Palatul Regal, avea 50 de camere, 7 etaje si 50 de coloane. Zidurile au 3 metri grosime.
Vanzatorii ambulanti de suveniruri ne urmareau din loc in loc pentru a ne vinde elefanti de lemn, statuiete cu Budha, magneti si alte nimicuri. Negocierea tine de abilitatea fiecaruia, ei ofera pretul corect marit de 10 ori ca sa poata negocia. Turistii cred ca sunt buni negociatori insa majoritatea platim mai mult decat e cazul. Aici invatam sensul zicalei „charety shopping”. E de bine!
Ne indreptam spre hotelul Hotel Amaya Lake 5*, ne cazam in Dambulla.
Cand am sosit noi pentru cina era foarte multi turisti italieni, germani, englezi. Cina deosebita! Ne bucuram de cazare in bungalouri foarte frumoase, piscina mare, apa calda, ambianta relaxanta. Mi-a placut mult!
Ziua 3
Sigiriya Rock
Jeep Safari in Parcul National Minneryia
Dupa micul dejun pornim spre unul dintre cele mai frumoase situri ale insulei, patrimoniu UNESCO, Sigiriya Rock Fortress. Numele recunoscut de turisti este Lyon Rock. In vremurile de glorie ale palatului somptuos cu gradini si piscine intrarea in cetate era pazita de un leu. Mai este numita si Cetatea din Ceruri, ca sa ajungem in varful stancii urcam vreo 1200 de trepte. Puteti vedea oboseala pe chipul meu 😊
Putini stiu legenda acestui loc.
Va povestesc din ce stiu de la ghid. Am ascultat cu mare curiozitate.
Kasyapa era fiul regelui Dhatusena, rezultat dintr-o relatie de concubinaj cu o femeie dintr-o casta inferioara. Desi recunoscut de tata ca fiul sau, nu a a putut sa ii urmeze la tron pentru ca Dhatusena s-a casatorit apoi cu o femeie de sange nobil si a avut cu ea un fiu, Moggallana, mostenitor de drept al tronului. De aici se isca vrajba intre frati, lupta pentru putere. Seful armatelor, Migara of Sigiriya, este de fapt cel care a alimentat ura intre frati, ca razbunarea asupra tatalui acestora. Prin uneltirile acestui Migara, Dhatusena porunceste intemnitarea tatalui sau, ceea ce ii atrage ura poporului si a fratelui vitreg, Moggallana, regele de drept. Migara il va ucide pe rege, injunghindu-l in inchisoare. Ca sa se protejeze, desi nu l-a ucis el pe rege, dar indirect fiind vinovat de asta, Dhatusena cauta un loc unde sa isi contruiasca o noua cetate, si sa fie rege. Astfel incepe constructia la Sigiriya, un loc de retragere, flancat cu baraje de apa ca sa le faca imposibila escaladarea. Aici isi duce traiul boem, impreuna cu haremul sau, pana cand vine momentul razbunarii. Dupa cativa ani de exil in India, fratele Moggallana vine cu armata mare si il invinge pe Dhatusena. Acesta vede ca nu are scapare si ca sa nu fie ucis isi infinge sabia in piept si moare. Moggallana isi ia tronul de drept iar de Migara istoria nu mai spune nimic. Dupa regele Kasyapa insa (desi copil nelegitim), ramane acest colos de piatra, a Opta Minune a Lumii.
Aici s-au descoperit fresce importante, unele dintre cele mai mari din lume. Pe partea vestica a stancii se afla o fresca de 40 de metri înaltime si 140 de metri lungime. Versantul ce duce la peretele acoperit de fresce este cunosut sub numele de Peretele oglinda, datorita finisarii sale foarte fine ce ii permitea regelui sa se oglindeasca pe suprafata lui. In prezent acesta este acoperit de versete si mesaje scrise de turisti.
Dupa pranz urmeaza Marea Aventura. Jeep Safari in Parcul National Minneryia.
Speram sa putem vedea elefanti salbatici, si ce ne mai rezerva natura. Parcul detine multe paduri in cei 90 de km patrati, deci vemdem pasari (numeroase specii), cerbi, bivoli, crocodili. Ghidul vorbea pe statie cu alt ghid ce pandea un leopard, si dupa o ora de plimbat in gol, am zarit unul ce se relaxa lenes la umbra unui copac. Ce greu e sa vanezi un loc bun sa admiri animale. Fun! Dar fara poze!!!
Ne intoarcem pentru cina la Hotel Amaya Lake in Dambulla.
Cum se oglindea soarele in lacul acestui resort era asa relaxant! Sa stai pe terasa restaurantului cu o salata de fructe, savurand curcubeul de gusturi si privind lumina invaluitoare a soarelui, cu prietenii aproape, ce poate fi mai frumos intr-o vacanta? E frumos tare, dar va anunt ca urmeaza multe alte frumuseti! Ma fascineaza fructele. As renunta la cea mai sofisticata cina pentru aceste fructe. Un deliciu pentru papilele mele gustive, cele mai pofticioase!
Ziua 4
Orasul Kandy
Dupa micul dejun pornim spre Kandy cu o vizita in drum, la Ranweli Spice Garden.
Kandy este asezat in mijlocul regiunii Matale, unde se cultiva majoritatea condimentelor, zona fiind folosita pentru astfel de culturi datorita climei mai racoroase. Prin satele din drum gasim gradini cu condimente unde se pot vedea cum creste piperul, scortisoara, vanilia … si alte cateva zeci de mirodenii.
Oprim la magazin cu de toate. Pe un scaun, langa strada, statea intr-o stare de smerenie, un calugar. Mi-a atras atentia ca avea o pielita pe ochi, era orb. Vanzatoarea de la taraba ne spune ca el traieste din ce ii dau trecatorii, un bol de orez sau fructe, asta e viata lui de calugar buddhist. Toata ziua se roaga. M-a impresionat, i-am daruit niste fructe, nu a acceptat bani.
Ajunsi la Ranweli Spice Garden suntem serviciti cu diferite sortimente de ceai. Apoi fiecare dintre noi cumpara curry, chili, sau alte condimente locale. Ulei de cocos pentru ingrijirea parului sau extract de aloe vera pentru ten, multe combinatii de extracte naturale puteau fi cumparate de aici, insa destul de scump. Ni se face cate un masaj de relaxare, sa ne ajute la cumparaturi 😊
Alaturi de ceai, Sri Lanka este si un mare producator de scortisoara. De fapt, este al treilea mare producator de scorisoara dupa Indonezia si China. In plantatiile de ceai, localnicii au refuzat sa lucreze – in semn de revolta fata de ocupatia briatnica – si asa au fost adusi indieni. Chiar si astazi, acest obicei s-a pastrat si se poate observa ca angajatii plantatiilor de ceai sunt diferiti ca infatisare.
Doar femeile sunt culegatoare de ceai. De ce? Asa e traditia. Barbatii lucreaza in fabrica. Fata din poza cara un cos mare de frunze de ceai. Cum? Cosul era legat cu o sfoara iar sfoara pe cap, ca o coronita. Asa cosul era pe spate si greutatea lui era sustinuta de gat. Parea fericita in lumea ei.
Stiati ca Lipton Tea a fost fondat in Sri Lanka? Da, de catre un scotian: Sir Thomas Lipton.
Continuam spre orasul Kandy, un exemplu de influenta a budismului din Sri Lanka de astazi. Orasul este declarat parte a Patrimoniu Mondial UNESCO din anul 1988, considerat unul dintre cele mai sacre lacasuri de cult din lumea buddhista. Fiind situat in mijlocul insulei este deasemenea centrul agroalimentar. Aici se aduna fructele si legumele din toate zonele tarii si se distribuie mai departe. Aceasta activitate se desfasoara noaptea, in cursul zilei fiind si asa prea aglomerat orasul, avand 2 milioane de locuitori.
Ne plimbam prin piata sa cumparam banane! Cele mai bune banane ever! Bananele si ananasul sunt cele mai bune aici, desi am mai mancat si in alte tari exotice va spun salivand de pofta, ca aici au fost cele mai bune, aromate, gustoase!
Prietenii mei aleg elefantul iar noi tuc-tuc-ul. Mie imi place mai mult pe jos, decat sus pe spinarea elefantului. Mi-e mila de dragutul de el.
Ne-a placut Kandy, si nu doar pentru muzeul Ceaiului, muzeul pietrelor pretiose si Templul Dintelui lui Buddha. E un oras plin de viata, frumos, galagios, dar pasnic.
Gradina botanica din Kandy, PERADENIYA – Royal Botanic Gardens, cu peste 4,000 de specii de plante, fascineaza de la intrare. Sera cu orhidee e minunata. Ficusul cel mare ne-a impresionat. Foarte frumos! Atat de frumos organizate aleele, flori de tot felul, copaci seculari… totul aerisit si cu un aer nobil. Indragostiti pe iarba, familii cu copii jucandu-se printre plante luxuriante, parca eram intr-un paradis linistit, si nu in orasul aglomerat Kandy.
Seara am participat la un show cultural in Kandy, la Casa de Cultura.
Acest spectacol de 12 dansuri traditionale singhaleze este atractia numarul 1 pentru turisti. Daca doriti sa mergeti, trebuie sa va rezervati biletul din timp, sala era plina ochi!
Dansurile fac parte din spectacolul anual (intre 5 si 15 august)- faimos festival budist -Festivalul Dintelui. Timp de 10 zile, se fac procesiuni cu zeci de elefanti, dansatori, tobosari, cântareti, acrobati, culoare. Un singur elefant este ales sa poarte dintele. Viata elefantului lui e inchinata dintelui, nu e pus la nici o munca si este foarte bine îngrijit.
La sfarsit a fost un spectacol afara, cativa dansatori au trecut peste carbuni incinsi si flacari, in sunet de tobe si de trompete.
Ne cazam la Hotel Mahaweli Reach 5* Kandy, putin mai departe de centrul orasului, insa foarte bun. Suntem intampinati din nou cu zambete. Colectia de tablouri (de vanzare) ce era in hol ne-a atras privirile pentru cateva minute. Dar au castigat platourile cu fructe, la care nu am putut rezista. Ananasul acela zemos, dulce, aromat si gustos ma face si acum sa salivez. E o delicatesa!
Ziua 5
orasul Kandy
Kandy este un exemplu de influenta a budismului din Sri Lanka de astazi.
Vizitam Templul Dintelui Sacru al lui Buddha in Kandy, Temple of the Sacred Toof Relic. Acesta este considerat cea mai de pret posesie a tarii, unul dintre locurile importante de pelerinaj din lumea budista deoarece aici a fost pastrat dintele lui Buddha.
Templul Dintelui Sacru emana o energie frumoasa, pasnica, de rugaciune. E un templu mare si foarte frumos. Fiind duminica am vizitat templul cand veneau pelerini de pe toata insula, aducand ca ofrande flori de nufar si bete parfumate. Betele parfumate se aprindeau afara intr-un loc special amenajat (cum noi aprindem lumanari). Mirosul parfumului ne-a urmarit pe distanta mare.
In secolul 4 d.Hr. Dintele lui Buddha a fost adus la Sri Lanka ascuns în par de printesa Orissan. In curtea tempului e o statuie cu printesa si insotitorul acesteia.
Cand pozam statuia printesei mi-a atras atentia un cuplu de miri si am furat o poza, chiar daca nu e clara. Mi-a placut fericirea de pe chipul lor. Erau frumosi, iar costumele – o capodopera!
Templu detine cel mai important altar, Altarul Dalada Maluwa, loc sacru al spiritualitatii budiste din Sri Lanka, decorat cu fresce care reprezinta animale si plante exotice ale insulei. Sala unde este pastrat dintele sacru are ornamente de fildes si o statuie a lui Buddha placata cu aur.
Sunt intrari separate pentru femei si barbati, toata lumea se descalta si se pastreaza linistea. Intram si facem sin oi ce fac localnicii. Oferim flori drept ofransa si ne inchinam asemeni lor. Cumva m-am simtit a locului, desi sunt ortodoxa. Putem sa fiu ca ei, sa ma aplec sis a respect acel locas, care era curat si primitor, invita la linistirea sufletului. Trebuie neaparat vizitat acest templu de oricine ajunge in Sri Lanka, indiferent de religie. E deosebit!
Continuam drumul spre zona de plaja.
Oprim la o terasa draguta sa mancam ceva. Unde sunt tutisti sunt si vanzatori de diverse.
De nicaieri apare un nene cu un sarpe, sa faca si el un ban cinstit 😊
Cine vrea sa faca poza cu lighioana? Nimeni… Doar eu eram curioasa foc. Cum e oare sa simti o piele de reptila? O fi ca de jucarie? Nuu!!! E vie! Si rece, si alunecoasa, si greu de stapanit! E prima si ultima data cand ating asa animal. Mie imi era frica de el si lui ii era frica de mine. Se zvarcolea si clar nu voia sa stea la poza. Nu prea ii placea jobul asta.. imediat dupa ce mi l-am pus guler i-am cerut iertare si l-am asezat la locul lui, intr-o cutie de carton. S-a linistit repede, a simtit ca il iubesc!
Urmeaza si plimarea in stil loco. Caruta cu boi, ca la noi, mi-a amintit de cand aveam 7-8 ani si mergeam cu mamaia la strans de porumb… foarte blande aceste animale, docile si muncitoare.
Am mancat apoi niste specialitati preparate de o batranica foarte simpatica, cu privire sprintena.
Sarumana pentru masa! Bucatareasa frumoasa! Zic bine, era frumoasa ca om, era ca o mama buna ce isi aduna copii la masa, dupa o zi de munca la camp. Doar ca munca noastra a fost sa ne relaxam!
Bine zicea Ion Creanga: „ daca-i cal sa straga, daca-i copil sa se joace”.
As completa cu: „daca-i turist sa se relaxeze”!
Ajungem la plaja. Ne cazam la Shangri-La Hambantota 5*. Comfort, eleganta, rasfat. Un resort minunat. Iar zambete si flori la check-in.
Shangri-La’s Hambantota Golf Resort and Spa se afla pe vechiul Drum al Mirodeniilor, fiind preferat de jucatorii de golf, avand un teren de golf cu 18 gauri. Pe noi ne-a tentat centrul spa si piscina de 30 de metri. Noi am ales o plimbare cu barca, am negociat bine, ca se cam plictiseau barcagiii.
Admiram doi portughezi ce faceau yoga la apus de soare.
Luam cina la restaurantul cu vedere spre ocean.
Ziua 6
Plaja + orasul Galle
Mic dejun. Plaja si relaxare la spa-ul hotelului Shangri-La Hambantota pana la pranz. Am ales acest loc pentru liniste si bunastare interioara, au tratamente chinezesti si ayurvedice exceptionale.
Apoi vizitam primul oras colonial de pe insula, Galle, construit de olandezi si portughezi, fiecare lasandu-si amprenta pe vremea cand ocupau acest teritoriu, cu interes comercial. Turnul cu ceas e foarte fain, ne plimbam pe marginea zidurilor.. Bem o ciocolata calda o o cafenea foarte draguta, cu mese pe trotuar, in stil european. In loc de meniu principal de pranz incercam ceva dulce. O crema de zahar ars si baby bananas prajite! Eram relaxati si amuzati de ce misunau pe langa noi, erau desigur, maimute. Maimuta asta ori era flamanda ori voia sa ne sperie 😊 desi parea furioasa, sigur era doar o grimasa!
Ne intoarcem la hotel seara tarziu.
Ziua 7
Plaja + Yala National Park
Mic dejun. Plaja si relaxare la spa in hotel pana la pranz.
Apoi plecam in safari in Parcul National Yala, cea mai frumoasa rezervatie din Sri Lanka, cu multe pasari si animale salbatice, caprioare, pauni, mistreti, elefanti, leoparzi …
Ne place, place, place! Ne intoarcem pe intuneric 😊
Facem o baie de namol? Ca la noi la Techirghiol?
Nu ma vede nimeni, aici in copac. Sunt relaxat, ca-s camuflat.
Ziua 8
Hai in Colombo!
Ne luam la revedere de la frumosul resort Shangri-La si pornim spre spre Colombo.
In drum spre Colombo trecem prin Bentota, statiune de pe coasta de sud-vest a Sri Lankai.
Noi am avut multi clienti care au ales hotel in aceasta zona, ca sa fie mai aproape de aeroport. Acum eram curiosi sa vedem si noi zona.
Plaja lunga se intinde spre nord, unde devine o fasie nisipoasa cunoscuta sub numele de Insula Paradisului, paralela cu Laguna Bentota, bogata in corali. Intreaga zona este o oaza de liniste si relaxare, frumos! Servim cateva bunatati si pornim mai departe.
Daca veti vrea o vacanta aici va recomadam o plimbare cu barca pe raul Madu, printre mangrove pana la o crescatorie de pesti, sau o vizita la o crescatorie de testoase.
Continuam spre Colombo.
Pentru ca zborul spre Bucuresti este pe seara azi facem un tur de oras.
Orasul Colombo
Intrand in Colombo am avut sentimentul ca am nimerit intr-o asezare de periferie cu multe cocioabe de cate o camera fiecare, invelite cu tabla/ internita/ linoleum, intr-o saracie crunta. Unele case erau pe marginea raului si o imagine mi s-a intiparit in amintire. 3 localnici faceau baie iar pe mal, la 2 m de casa, ceilalti jucau table. Desculti, sumar imbracati dar foarte veseli. Acesta era sectorul 1 al orasului. Am cerut ghidului sa ne arate si frumusetile orasului, sa nu ramanem cu impresie ca totul e asa.
In sectorul 7 era lumea buna, bogatasii tarii si cladirile impunatoare. Schimbarea era uriasa, masini de lux, hoteluri inalte, cladirea Parlamentului cu vedere la ocean, parca alta lume. Trecand peste prima impresie de mizerie, trafic nebunesc si kilometri de cocioabe, am descoperit in Colombo un oras pitoresc, pe langa faptul ca este plin de cordoane de militari. Totul este pazit: banci, companii, scoli, iar resedinta presedintelui este o adevarata fortareata.
Bineinteles ca fotografiatul aici este strict intezis.
Pe faleza din Fort e promenada si spatiu verde unde in week-end si de sarbatorile legale se aduna lumea sa socializeze. Foarte frumoasa aceasta zona, mai pretabila turistilor. Recunoastem si branduri europene.
Ne plimbam un pic in piata Independentei, vizitam fugitiv Templul Gangarama si Templul Hindus.
In mall-ul orasului ne clatim ochii, mai cumparam cate ceva. Sunt bijuterii, pietre pretioase, haine din piele si branduri din Europa (produse aici) ce se pot cumpara la un sfert de pret. Sri Lanka este tara in care te duci 1 bagaj si sa vii cu doua, trei.
Mi-a placut un inel, dupa ce am vazut pretul nu mi-a mai placut… 417$ un inel de argint? No way!
Localnicii isi fac cumparaturile in Pettah, bazarul principal, unde mergem si noi, “to blend in, to feel local”, vorba prietenei mele. In bazar, e agitatie, zgomot, sute de hamali, impingand carucioare cu baloti imensi de marfa. Mirodeniile se vand cu sacul, stofele si sariurile de matase la balot. Ai nevoie de mult discernamant ca sa nu pleci din bazar incarcat cu lucruri inutile drept suvenir.
Cu mai multe bagaje decat anticipasem, ne indreptam spre aeroport. Aventura se incheie, urmeaza actiunea de triere a pozelor, pentru ca ne asteapta prietenii la un pahar de vorba. Sunt curiosi sa afle povestea noastra de viata, viata in vacanta.
In conluzie – Sri Lanka este o tara a contrastelor, exotica si frumoasa. Oameni veseli si primitori. Va invitam sa ii vizitati!
Un mix de culoare, arome, vegetatie, viata!
Viata in vacanta!
Vacanta voastra cand incepe?
Va asteptam cu drag sa o planuim impreuna.
Hai cu noi!
Let’s enjoy!
A title
Image Box text
Daniela Berbece
Fondator Enjoy Touring
+40741559352
daniela@enjoytouring.ro